18.06.2011

Migdał i Karmel - pyszne połaczenie

 Dzisiaj będzie smacznie. Bardzo smacznie. Od kąd znalazłam przepis na ten tort u Komarki z everycakeyoubake , jest zdecydowanie jednym z najczęsciej robionych przeze mnie tortów. Uwielbiam krówkę i płatki migdałowe wiec dla mnie to był strzał w dziesiątke. Wiele osób miało okazję juz go spróbować , każdy był zachwycony wiec niepozostaje mi nic innego jak opublikowanie go na blogu:) Bardzooo polecam, jeden z najsmaczniejszych i moich ukochanych tortów i dziekuje Bogu ze znalazłam przepis na niego u Komarki :D proporcje na biszkopt zwiększyłam .
 TORT KARMELOWO-MIGDAŁOWY
biszkopt /tortownica o śr.21-23 cm/
6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
150 g cukru pudru
120 g mąki
3 łyżki kakao
30 g stopionego masła
szczypta soli
na przełożenie,nasączenie i wierzch:
puszka gotowej masy krówkowej
100 g miekkiego masła
75 g płatków migdałowych
1,5 szkl. śmietanki kremówki 30%
1 łyzka cukru pudru
amaretto i woda (pół na pół ) - do nasączenia biszkopta

 Biszkopt: białka oddzielić od żółte. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną ,lśniącą pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku dalej ubijając. Mąke i kakao przesiać i delikatnie za pomocą szpatułki wymieszać z pianą. Na koniec dodac stopione masło , delikatnie wymiesząc. Masę na biszkopt delikatnie wylac do tortownicy wyłozonej papierem do pieczenia. Piec 30-45 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Masa: gotową masę krówkową zmiksować z miękkim masłem. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, pod koniec prażenia dodając łyzke cukru pudru , wymieszać i poczekać aż sie skarmelizuje.
Połowę płatków migdałowych wymieszać z masą krówkową, a drugą połowe zostawić do dekoracji
Ostudzony biszkopt przeciąc tak aby uzyskac 3 blaty.Nalezy je nasączyć amaretto + woda. Na pierwszy blat nalezy nałozyć połowę masy krówkowej, rozsmarować, połozyć drugi blat i zrobić dokładnie to samo co z pierwszy. Nastepnie nalezy połozyc juz ostatni trzeci blat. Lekko docisnąc by wszystko do siebie przywarło.
Śmietanę kremówke ubic na sztywno, dodając ewentualnie 1 łyzke cukru pudru ale nie jest to konieczne.
Tort obłożyć ubita śmietanka i ozdobić płatkami migdałowymi które nam zostały. Ja udekorowałam jeszcze phisalisem i miętą.
Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Widzę, że u Ciebie dominują torty - nie mam zbyt często okazji, żeby je piec, ale ten migdałowo karmelowy jest po prostu niesamowity...Migdały w karmelu to moja wielka słabość, więc na pewno nie mogłabym oprzeć się kawałkowi tego ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za takie torty to my się damy pokroić!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Arvén : no tak, faktycznie :D
    ja poprostu ostatnio miałam aż nadto okazji do pieczenia tortów, ale powoli sie rozkręcam i beda tez inne przepisy :)))

    just-great-food : ja tez !! :D

    OdpowiedzUsuń