25.10.2013

Migdałowa babka z białą czekoladą

 Przepis na tą babkę wzięłam z Kwestii Smaku, i od razu wiedziałam że posmakuje mi oraz domownikom bardzo ponieważ łączy właściwie wszystkie ulubione smaki. Szczerze mówiąc babeczka przeleżała długi okres czasu na twardym dysku mojego laptopa,aż w końcu szczęśliwie znalazłam ją i przypomniałam sobie jaka była pyszna , więc nie pozostało mi nic innego jak opublikować przepis oraz zdjęcia do niego. Babka wychodzi mięsista,mięciutka i naprawdę rozpływająca sie w ustach, wszystko doskonale pamiętam. Zestawienie migdałów i białej czekolady urozmaica starta skóka z pomarańczy która dodatkowo podkręca smak. Zdecydowanie polecam i namawiam do wypróbowania :)


MIGDAŁOWA BABKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
/duża forma na babkę/

160 g masła
260 g białej czekolady
16 łyżek cukru
6 jajek
80 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g płatków migdałowych zmielonych
3 łyżeczki startej skórki z pomarańczy

polewa:

2/3 szklanki śmietanki 30%
100 g gorzkiej czekolady

Śmietankę zagotować, dodac czekoladę i roztopić w niej, mieszając aż będzie jednolita polewa.

przygotowanie:

masło i białą czekolade roztopić w kąpieli wodnej.wymieszać do jednolitej masy.
żółtka lekko utrzeć z cukrem, następnie dodać do masy z czekolady, dodając przesianą mąkę,migdały oraz proszek, wszystko razem wymieszać.
białka ubić na sztywno i delikatnymi ruchami wymieszać z masą czekoladową, dorzucić startą skórkę z pomarańczy i przemieszać delikatnie.formę na babkę wysmarowac masłem, obsypac bułka tartą, wlać do niej masę na babkę,piec w 180 stopniach przez ok. 35 -40 minut lub do suchego patyczka.
ostudzić w formie, następnie wyłożyć ją na talerz. oblać polewą i udekorowac.
Smacznego!;)


2 komentarze: