Witam, jesli macie ochote zjeść na śniadanie pyszne, mięciutkie bułeczki to dzisiaj dobrze trafiliście. Ja swoje przygotowałam na maślance, dzięki której są własnie bardzo mięciutkie i puszyste. Robiłam je już dwukrotnie i musze powiedzieć że bardzo smakowały. Są lekkie,puchate,ciasto wyrabia się idealnie, bez problemowo co sprawia że przygotowywanie ich to sama przyjemność, na drugi dzień również zachowują świeżość, w całości na mące pszennej więc to takie zwyklaczki na codzień co nieodbiera im smaku.Zróbcie, posypcie je tym czym lubicie a nie zawiedziecie się!! :)
BUŁKI NA MAŚLANCE
/10-12 sztuk/
200 g maślanki
500 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
16 g drożdzy świeżych
1 jajo
60 g masła roztopionego
120 ml mleka
ponadto:
jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka lub maslanki
ziarenka do posypania
Mleko z maslanką podgrzac w rondelku aż będą lekko ciepłe. Z drożdzy przygotować rozczyn. Mąkę przesiać na blat, dodac cukier oraz sól, zrobić dołek , wbić jajko, drożdze, wlać maślankę z mlekiem, ciasto zarobić. Wyrabiać tak długo aż będzie elastyczne. W między czasie wrobić do ciasta tłuszcz, wyrabiac aż ciasto będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Pozostawić do wyrastania na 1,5 -2 godzin, do podwojenia objętości. W między czasie ciasto można przerobić ( ja tak zawsze robić, mniej więcej w połowie czasu). Kiedy ciasto będzie wyrośniete, podzielić na 10-12 czesci. Z każdej uformowac bułeczkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Bułeczki pozostawić do napuszenia na ok. 30 minut. Po tym czasie każda posmarowac jajkiem roztrzepanką z odrobiną mleka lub maślanki, posypac ulubionymi ziarenkami. Piec w 200 stopniach przez ok. 15-20 minut do zezłocenia.
Smacznego! :)
Wyglądają świetnie :) Podać adres korespondencyjny ?? :P
OdpowiedzUsuńAle pychotki. Aż szkoda, że już jestem po śniadanku :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie i tak leciutko :)
OdpowiedzUsuńlekkie, puszyste, delikatne bułeczki:)
OdpowiedzUsuńświeże domowe bułeczki.. czy może być coś lepszego? :)
OdpowiedzUsuń