14.02.2013

Fondant czekoladowy z płynnym wnętrzem


Witajcie w ten walentynkowy dzień! :) Tak to już dziś. :) Dzisiaj przepis na prawdziwą rozpustę, bo koło tego deseru nie da się przejść obojętnie. Niewątpliwie fondant czekoladowy to deser który ukoronowuje każde ważne dla nas świeto. Czekolada to również jeden z afrodyzjaków, więc szkoda by nie wykorzystać tego faktu i nieprzygotować takiego cuda dla swojej drugiej połowki. Ostrzegam! wnętrze jest diabelsko czekoladowe, płynne i rozpływające się w ustach, w połaczeniu z lodami to już prawdziwy odlot, u mnie jako dodatek wykorzystałam wisieńki z nalewki ( lodów brak :)) i, i tak było pysznie .
Te fondanty są bardzo proste w ywkonaniu, trzeba jednak przestrzegać dwóch zasad: zatrzymać je przed upieczeniem w lodówce przez 1 godzine ( można dłużej) co jest wygodne bo można przygotowac je wczesniej i później piec, oraz trzeba pamięć szczególnie o czasie pieczenia. Pieczony na krótko, będzie niczym lejący mus, też super ale nie oto nam chodzi, pieczony za długo sprawi ze z naszego rozpustnego fondanta zrobi się czekoladowa babeczka, tez będzie smacznie ale to już nie to samo. Sekret tkwi właśnie w tym płynnym sercu naszego deseru.
Przepis zaczerpnęłam od Jamiego Oliver'a z miesięcznika Kuchnia 02/2012. Serdecznie polecam! :)


CZEKOLADOWE FONDANTY Z PŁYNNYM WNĘTRZEM
6 -8 sztuk ( w zależności od pojemności kokilek)

100 g masła
szczypta soli
150 g gorzkiej czekolady
4 jajka
125 g cukru pudru ( można dac mniej)
2 łyżki mąki pszennej
skóka otarta z 1 pomarańczy
6-8 kosteczek białej czekolady ( po 1 do każdej kokilki)

Masło z czekoladą oraz szczyptą soli rozpuścić w kąpieli wodnej. Połaczyć ze sobą składniki, ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę, dodając cukier, dalej ubijac do puszystości. Dodać mase czekoladową,i dokładnie wymieszać, delikatnie, dodać przesianą mąkę , skórkę z pomarańczy, wymieszać.
Kokilki wysmaruj grubo masłem, dno wyłoż papierem do pieczenia.Nałóż mase do każdej kokilki do 3/4 wysokości. Do każdej kokilki włoż po kosteczce białej czekolady lekko wciskając je do środka. Odstaw do schłodzenia na ok godzine do lodówki. Następnie piecz w 180 stopniach przez ok. 12-15 minut. Fondanty jedz prosto z kokilki lub przewróc na talerzyk lekko opukując dno kokilki, ściągnij papier do pieczenia z z czubka fondanta i podawaj z lodami lub z czym tylko chcesz :)
Smacznego:)

 

5 komentarzy:

  1. Marzą mi się takie babeczki z płynnym wnętrzem, muszę się w końcu przemóc i je przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rób rób!!! bo są pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. gгeаt post, very infοrmative.
    I ρonder whу the other еxpеrts of thiѕ sector don't notice this. You must continue your writing. I'm ѕure,
    you have a great rеaderѕ' base already!

    Look at my blog; payday loans

    OdpowiedzUsuń