20.02.2013

Bułki z siemieniem lnianym


 Witajcie po walentynkach! :)
U mnie jakoś leci, w międzyczasie troszkę pięke i próbuje poorganizować sobie życie :)
Ostatnio mam fazę na różnego rodzaju bułeczki i chlebki. Raz na jakiś czas nachodzi mnie coś takiego, że nie robiłabym nic oprócz wyrobu domowego pieczywa, wymyślam, zaopatrzam się w różne rodzaje mąki, kupuje różne ziarenka które mi się przydadzą by domowe pieczywo było zdrowsze od tego kupnego.
Narazie udało mi sie upiec chleb i te oto bułki, następne zamierzam już niedługo popełnić ...:)

Dzisiejsze bułki są niezwykle zdrowe, pyszne, lekko wilgotne za sprawą zmielonego siemienia lnianego,lekko słodkie przez miód, choć jest to jedynie delikatny posmak, absolutnie nienachalny, okupione mnóstwem ziarenek które uwielbiam w pieczywie.
Polecam te bułeczeki na zdrowe śniadanie lub kolacje :)

BUŁKI Z SIEMIENIEM LNIANYM
/na ok. 12-16 szt, w zależności od rozmiaru/

ok.3/4 mleka ciepłego
1/2 szklanki wody ciepłej
3 łyżki miodu
1 jajo
ok. 2 łyżek oleju z orzechów laskowych lub zwykłego
1/2 szklanki zmielonego w młynku siemienia lnianego
2 i 1/4 szkl. mąki pszennej
1 i 1/4 mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli
12 g drożdzy świeżych

ponadto:
1 jajko
ziarenka do posypania

Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl. mleka. Połaczyć z 2 łyzkami mąki pszennej oraz miodem. Odstawić na chwilę. Następnie połaczyć z resztę składników, wyrabiając, na koniec dodając olej. Wyrabiac aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.Odstawić do wyrastania na ok. 2 godziny lub do podwojenia.
Ciasto przerobić, podzielić na małe kawałki , tyle ile chcemy zrobić bułeczek. Każda bułeczke uformować i położyć na na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką do napuszenia. Następnie posmarowac jajkiem i posypac ziarnami, piec ok. 20 minut w 180 stopniach.

Smacznego!;)


3 komentarze: