Prawdopodobnie jest to jeden z tych przepisów na ciasto, na które patrzymy i myslimy sobie ze nic zaskakującego w nim nie znajdziemy, ot co dużo czekolady od której co najwyżej się zasłodzimy. Jednak proponuje już z mety zmienić myślenie, bo właśnie oto przed Wami przepis na naprawde idealne ciasto czekoladowe z musem, w dodatku pieknie się prezentujące, wytrawne przez użycie gorzkiej czekolady i za jej sprawą również mega mega czekoladowe. Maleńki kawałek potrafi zaspokoić nasz apetyt - niekłamie!:) Przepis jest prościutki, ciasto robi się stosunkowo szybko nie licząc potem chłodzenia w lodówce by mus stęzał. Moja mama kiedy posmakowała go poraz pierwszy kilka lat temu zachwyciła sie tym ciastem - a właściwie torcikiem i męczyła mnie o powtórkę z niego przed długi, długi czas... Wkońcu się zlitowałam i na jej urodziny sprezentowałam Jej taki oto słodki podarunek. Jej radość nie znała końca, co mnie bardzo cieszy do tej pory!:) Pamietny dzień był 4 października, aż wstyd o tym mówić że to było tak dawno,no ale trudno się mówi.. lepiej teraz niż w ogóle. Zdjęcia w przekroju nie posiadam, uwierzcie nie było czasu ani ochoty na pstrykanie fotek kiedy na talerzyku spoczywał godny kawałek tegoż oto ciacha. Możecie sobie tylko wyobrazić, czekoladowy spód jakby brownie, który zapada się, a w to wlewamy przepyszny mus czekoladowy który wypełnia tą pustke aż po same brzegi. Polecam!!!
:)
*przepis z Kwestii Smaku
IDEALNE CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM
spód:
150 g masła
150 g czekolady gorzkiej
5 jaj
1 łyżka kakao
160 g cukru pudru
mus:
100 g masła
100 g czekolady gorzkiej
3 jaja
2 łyżeczki kakao
100 g cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody
1 łyżka likieru czekoladowego
spód:
Masło z czekolada rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić.Żółtka odzielić od białek. Żółtka zmiksować z kakao, dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem,zmiskować. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier, łyżka po łyżce. Ubijac aż piana będzie błyszcząca,gęsta i sztywna. Białka dodawać partiami do masy czekoladowej, wmieszać delikatnie do niej. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o śr. 22 i piec przez ok. 25-30 minut w 180 minut. Ostudzić.
mus:
Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Białka odzielić od żóltek. Żóltka zmiksowac z kakao. Powoli dodawać rozpuszczoną czekolade z masłem do żółtek. Zmiksować. Dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę, zmiskować. Białka ubic na sztywna pianej, partiami dodawać cukier i dalej ubijać aż piana bedzie błyszcząca,gęsta i sztywna.Białka delikatnie wmieszać w mus czekoladowy. Dodać likier i dokładnie wymieszać.Mus wylac na spód który wcześniej się zapadł. Wstawić do lodówki i czekać aż zastygnie.
Kroić gorącym nożem.
Smacznego.:)
Mmmmmm bosko wygląda :) chyba czas na czekoladowy wypiek w naszym domu ;)
OdpowiedzUsuńOj bardzo czekoladowo się tu zrobiło :) Musi smakować genialnie to ciasto :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy z Kwestii Smaku zwykle są super. Ciacho przesmakowite!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, szkoda że nie widać jak wygląda wewnątrz ale to nic ;) pewnie jest rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda, a jaki ma środek?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! :-)
Basia
to prawda, to ciasto idealne, genialne:D
OdpowiedzUsuńDla mnie wygląda idealnie!
OdpowiedzUsuńChętnie zobaczyłabym jakie jest w środku...
Jako zdeklarowany czekoholik nie moge sie w tym ciescie nie zakochac od pierwszego wejrzenia. Chetnie zobaczylabym, jak wyglada w przekroju, a jeszcze chetniej - skosztowala :)
OdpowiedzUsuńMusicie wierzyć ciasto w przekroju wygląda bardzo dobrze, dwie równe warstwy. :)
OdpowiedzUsuńDziekuje za miłe słowa!:)
pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńJestem uzależniona od czekolady :):) to idealne ciasto dla mnie :)
OdpowiedzUsuńIdealne!
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałek! :)
OdpowiedzUsuńAsiu, cudowne ciasto!
OdpowiedzUsuńAleż pysznie u Ciebie! Pozdrawiam:)
Marzenie... Ciasto niemal bardziej czekoladowe od samej czekolady :)
OdpowiedzUsuń