7.11.2012

Idealne ciasto czekoladowe z musem

 Prawdopodobnie jest to jeden z tych przepisów na ciasto, na które patrzymy i myslimy sobie ze nic zaskakującego w nim nie znajdziemy, ot co dużo czekolady od której co najwyżej się zasłodzimy. Jednak proponuje już z mety zmienić myślenie, bo właśnie oto przed Wami przepis na naprawde idealne ciasto czekoladowe z musem, w dodatku pieknie się prezentujące, wytrawne przez użycie gorzkiej czekolady i za jej sprawą również mega mega czekoladowe. Maleńki kawałek potrafi zaspokoić nasz apetyt - niekłamie!:) Przepis jest prościutki, ciasto robi się stosunkowo szybko nie licząc potem chłodzenia w lodówce by mus stęzał. Moja mama kiedy posmakowała go poraz pierwszy kilka lat temu zachwyciła sie tym ciastem - a właściwie torcikiem i męczyła mnie o powtórkę z niego przed długi, długi czas... Wkońcu się zlitowałam i na jej urodziny sprezentowałam Jej taki oto słodki podarunek. Jej radość nie znała końca, co mnie bardzo cieszy do tej pory!:) Pamietny dzień był 4 października, aż wstyd o tym mówić że to było tak dawno,no ale trudno się mówi.. lepiej teraz niż w ogóle. Zdjęcia w przekroju nie posiadam, uwierzcie nie było czasu ani ochoty na pstrykanie fotek kiedy na talerzyku spoczywał godny kawałek tegoż oto ciacha. Możecie sobie tylko wyobrazić, czekoladowy spód jakby brownie, który zapada się, a w to wlewamy przepyszny mus czekoladowy który wypełnia tą pustke aż po same brzegi. Polecam!!!
:)

*przepis z Kwestii Smaku


IDEALNE CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM
spód:
150 g masła
150 g czekolady gorzkiej
5 jaj
1 łyżka kakao
160 g cukru pudru

mus:
100 g masła
100 g czekolady gorzkiej
3 jaja
2 łyżeczki kakao
100 g cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody
1 łyżka likieru czekoladowego

spód:
Masło z czekolada rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić.Żółtka odzielić od białek. Żółtka zmiksować z kakao, dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem,zmiskować. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier, łyżka po łyżce. Ubijac aż piana będzie błyszcząca,gęsta i sztywna. Białka dodawać partiami do masy czekoladowej, wmieszać delikatnie do niej. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o śr. 22 i piec przez ok. 25-30 minut w 180 minut. Ostudzić.

mus:
Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Białka odzielić od żóltek. Żóltka zmiksowac z kakao. Powoli dodawać rozpuszczoną czekolade z masłem do żółtek. Zmiksować. Dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę, zmiskować. Białka ubic na sztywna pianej, partiami dodawać cukier i dalej ubijać aż piana bedzie błyszcząca,gęsta i sztywna.Białka delikatnie wmieszać w mus czekoladowy. Dodać likier i dokładnie wymieszać.Mus wylac na spód który wcześniej się zapadł. Wstawić do lodówki i czekać aż zastygnie.
Kroić gorącym nożem.
Smacznego.:)


15 komentarzy:

  1. Mmmmmm bosko wygląda :) chyba czas na czekoladowy wypiek w naszym domu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj bardzo czekoladowo się tu zrobiło :) Musi smakować genialnie to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepisy z Kwestii Smaku zwykle są super. Ciacho przesmakowite!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda, szkoda że nie widać jak wygląda wewnątrz ale to nic ;) pewnie jest rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wygląda, a jaki ma środek?
    Pozdrawiam serdecznie! :-)
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  6. to prawda, to ciasto idealne, genialne:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie wygląda idealnie!
    Chętnie zobaczyłabym jakie jest w środku...

    OdpowiedzUsuń
  8. Jako zdeklarowany czekoholik nie moge sie w tym ciescie nie zakochac od pierwszego wejrzenia. Chetnie zobaczylabym, jak wyglada w przekroju, a jeszcze chetniej - skosztowala :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Musicie wierzyć ciasto w przekroju wygląda bardzo dobrze, dwie równe warstwy. :)
    Dziekuje za miłe słowa!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jestem uzależniona od czekolady :):) to idealne ciasto dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Asiu, cudowne ciasto!
    Ależ pysznie u Ciebie! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Marzenie... Ciasto niemal bardziej czekoladowe od samej czekolady :)

    OdpowiedzUsuń