To ciasto to jeden z lepszych sposobów na to by zużyć nadwyżkę białek. Nie jest to standardowa beza co już jest plusem. Jest bardzo słodkie, biała czekolada jest mocno wyczuwalna,ale to naprawde jedno z lepszych białkowych ciast jakie piekłam. Poprawi samopoczucie w mig, jest przepyszne :) Przepis pochodzi z moich wypieków:)
Polecam!
MIGDAŁOWE CIASTO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ NA BIAŁKACH
ciasto:
6 białek
70 g cukru pudru
150 g posiekanej białej czekolady
150 g prażonych płatków migdałowych
2 łyżki zmielonych migdałowych
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
Białka ubić na sztywno, nastepnie po łyżce dodawać cukier, ubijać. Nastepnie w 2 partiach dodać pozostałe składniki i wymieszac łopatką. Przełożyć do formy o śr. 21-22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pic 1 godzinę w 180 stopniach, w trakcie pieczenia przykryć folią aluminiową żeby wierzch sie nie przypalił. Wystudzić.
krem:
250 g serka mascarpone
250 ml smietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
sok z cytryny do smaku
Zmiksowac mascarpone z kremówką, nastepnie dodać cukier i sok z cytryny do smaku. Krem wyłożyć na wierzch ciasta, można posypac płatkami migdałowymi.
Pięknie wygląda, już wyobrażam sobie ten smak... :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto!! Zapisuję:)
OdpowiedzUsuńmigdałowe ciasto mmmniam uwielbiam migdałowe ciasta ... i jeszcze masa z mascarpone - POEZJA ! :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis! już zapisałam :)
OdpowiedzUsuńobłędne:) a ta masaaaa.. poezja:)
OdpowiedzUsuńTe zdjęcia są niezwykle kuszące! Piękne ciasto;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
Malwina