Muffinki, które u mnie sprawdzają sie zawsze i zawsze wszystkim smakuje. Robię je co jakiś czas od jakiś 2- 3 lat. Był czas, w którym muffinki to był taki chleb powszedni, tak nam smakowały. Bardzo zasmakowało mi połaczenie marchewkowych słodkości z pomarańczą, zdecydowanie podkręcaja smak muffinek.
Są zdecydowanie przepyszne, spokojnie można zrobić podwójną porcje i nic sie nie zmarnuje :D
Przepis z Kwestii Smaków.
Polecam gorąco!
MUFFINKI MARCHEWKOWE Z LUKREM POMARAŃCZOWYM
na ok. 12 babeczek
2 szklanki startej upchniętej w szklance marchewki ( ok. 3-4 marchewek)
1,5 szklanki mąki
1,5 łyzeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki oleju
4 jaja
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
lukier:
starta skórka z 1/2 pomarańczy
ok. 3-4 łyżek wycisniętego soku z pomarańczy
cukier puder ( tyle by uzyskać gęsty lukier)
W jednej misce wymieszać marchewkę,cukier,olej,jaja,ekstrakt waniliowy. W drugiej misce połączyć wszystkie sypkie składniki. Wymieszac ze soba zawartośc obu misek, wystarczy rózgą, nie musi być bardzo dokładnie. Napełnic masą każdą papilotkę muffinkową i piec w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut do suchego patyczka. W międzyczasie zrobić lukier. Utrzeć sok,skórkę z pomarańczy i dosypywac cukier puder ucierając , aż uzyskamy lukier którym można udekorowac babeczki.
kandyzowane marchewkowe serduszka:
1-2 duże(szerokie) marchewki
cukier
woda
Marchewki obrać cieniutko. Nastepnie szeroką obieraczka do warzyw obierać plastry marchewki, najgrubiej jak nasza obieraczka da radę. Wycinamy w tych plastrach serduszka małe ( foremka). małym garnuszku nalewamy troche wody, tak by przykryło serduszka, wsypać troche cukru, poczekac aż ten syrop zrobi sie klarowny, wrzucic serduszka, pogotowac ok. 3 minut. Wyłowić na recznik papierowy i ułożyć na lukrowanej babeczce.
marchewkowe babeczki są u mnie wpisane na listę ulubionych
OdpowiedzUsuń