8.08.2012

Otrębowe ciasto z morelami i borówkami amerykańskimi

 Tęsknie za pieczeniem. Naprawdę ... chyba już z ponad tydzień niczego nie upiekłam tak, żeby sobie potem wcinać. Mam kupkę przepisów leżących na stole które chciałabym w to lato wypróbować ale naprawde czasu brakuje, albo już poprostu chęci, bo jest się zmęczonym.
 Dzisiaj miałam wolny dzień i wykorzystałam go własnie na tą przyjemność. Przygotowałam coś super extra, niemoge się doczekać aż spóbuje kawałek. Póki co chłodzi sie z lodówce :) Zapewne troche poczekacie zanim go opublikuje, bo w kolejce mam dobre 5 przepisów które czekają ale nie będziecie żałować. Pozatym mój sony 'zachorował' i ciężko robi mi się zdjęcia. Ale jakoś damy rade :) Dzisiaj natomiast będzie ciasto z tych zdrowszych. Jakoś znowu padło na przepis z bloga MojeWypieki. 
Ciasto z otrębami więc zdrowiej, bez tłuszczu. Jest dość zwarte, takie codzienne. Dobre na lekką odmianę po innych słodkich ciastach, dobre do herbaty. Zapraszam:)

OTRĘBOWE CIASTO Z MORELAMI I JAGODAMI
/na blaszke 25x25/

4 duże jajka
1 szklanka drobnego cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka otrębów pszennych
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 500 g owoców( np. morele i borówki amerykańskie)

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawac cukier, ubijać aż do rozpuszczenia cukru. Dodac żółtka, zmiskować. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i wymieszac w misce z otrębami. Nastepnie dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszac szpatułką.Ciasto wylac do formy wyłozonej papierem do pieczenia. Wyrównac. Ułozyć owoce(umyte, w przypadku morel przekrojone na pół bez pestek) i piec w 170 stopniach przez ok. 30-40 minut do suchego patyczka.


9 komentarzy:

  1. Bardzo podoba mi się ten otrębowy dodatek;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Otrębowe? Piszę się na to. :) Na pewno wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. zdrowy dodatek, do cudnego ciasta:) wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te otręby przemówiły na korzyść. Trzeba upiec takie cisteczko, dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale i wydaje się takie lekkie i zdrowe, bo w sumie jest, prawda;)?

    OdpowiedzUsuń
  6. prezentuje się wprost oszałamiająco!

    OdpowiedzUsuń
  7. Codzienne? O nie, na pewno nie :-) Wygląda oszałamiająco, a jak smakuje - to już się przekonam jak je upiekę!

    OdpowiedzUsuń