Wpadam na szybko by dodać przepis na mega szybkie, zdrowe i pycha ciasto. Ciasto jest niewielkie, pieczone w keksówce ale jego niewątpliwą zaletą jest to że mimo mąki żytniej z której jest upieczone, jest lekkie, pyszne i naprawde wciągające.
Polecam zrobić gdy najdzie was na coś słodkiego,a przy tym coś zdrowszego niż zazwyczaj.
Przepis znalazłam jak zwykle na moje wypieki.
CIASTO ŻYTNIE Z JABŁKIEM
keksówka 10x20
150 g mąki żytniej razowej
50 g zmielonych migdałów
80 g cukru brązowego
50 g miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok.150 g jabłka
75 masła
75 ml mleka
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
garść płatków migdałowych
Masło, cukier,miód podgrzewac do rozpuszczenia. Jabłko umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazdo nasienne, i pokroić w małą kosteczkę,opruszyć cynamonem. W jednej misce połaczyć i wymieszać ze sobą, mąkę, migdały,proszek do pieczenia. Ostudzone masło przelać do większej miski, dodac jajko oraz mleko i wymieszać widelcem lub trzepaczką.Dodać suche składniki i również wymieszać by nie było grudek. Na sam koniec dodac jabłko, wymieszac, przełozyć do keksówki wysmarowanej masłem oraz oprószonej otrębami,bułka tartą lub zmielonymi migdałami. Wierzch posypać płatkami migdałowymi, piec ok. 30-50 minut ( do suchego patyczka ) w 170 stopniach.
Apetycznie wygląda :) Lubię wykorzystywać mąkę żytnią w swojej kuchni i chyba spróbuję zrobić to ciasto.
OdpowiedzUsuńjaki miły skład :) zjadłabym takie ciacho bez wahania :)
OdpowiedzUsuńlubię takie ciasta, zwłaszcza z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńmnie dwa razy mąka żytnia pokonała - we wtorek wyrzuciłam do kosza ciasto marchewkowe, a dziś chyba chleb - wygląda jak wielki jeden zakalec. Muszę sprawdzić przepis od Ciebie ;)
OdpowiedzUsuńMmmm... i na dodatek z jabłkiem - to musi być PRZEpyszne !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)