29.04.2013

Czekoladowe ciasto razowe


Minął prawie miesiąc od mojej ostatniej aktywności blogowej, tak wyszło że mimo wielu przepisów które wyprobowałam i czekały na opublikowanie motywacji zabrakło oraz zwyczajnie nie odczuwałam potrzeby bycia tutaj ... no ale wiosna nadeszła, troche energii też na mnie spłynęło i postanowiłam odkurzyć mojego bloga, ponieważ w folderze zdjęcia się mnożyły i zaczęłam sie juz gubić :) Dzisiaj prezentuje ciasto które jest mega czekoladowego i nieco zdrowsze od innych czekoladowych ponieważ jest na mące razowej. Ciasto jest pycha, polewa nadaje mi fajnej wilgoci, jest zwarte, dobrze się kroi i poprostu polecam.Przepis z mojewypieki.

 CZEKOLADOWE CIASTO RAZOWE
śr.22 cm

1,5 szklanki mąki razowej
80 g czekolady gorzkiej
2 łyzki kakao
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jaja
60 g masła, miękkiego
1 i 1/4 szklanki cukru brązowego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki śmietany 18% kwaśnej
1/2 szklanki wrzącej wody

Do miski wsypać mąke, kakao,sode oraz sól, wymieszać i zostawić.
Czekoladę roztopić i pozostawić do lekkiego ostudzenia
Masło ubić do puszystości z cukrem. Dodawać po jednym jajku. Zmiksować.Dodać ekstrakt, roztopioną czekoladę i ponownie zmiksować. Do masy dodawać na zmianę produkty sypkie z kwaśną śmietaną miksowac zawsze do połaczenia. Nastepnie dodać wrzątek i zmiskowac do połaczenia.
Masę przelać do tortownicy wyłozonej papierem do pieczenia. Piec 30-40 minut w 190 stopniach.
Patyczek może być lekko wilgotny ale ciasto na nim ma byc upieczone a nie surowe.

polewa czekoladowa:
40 g masła
100 g czekolady gorzkiej

Masło roztopić, dodać czekolade i wymieszac do połaczenia. Oblać ciasto polewa. Wierzch można udekorować dowolnie, u mnie prażone płatki migdałowe.





9 komentarzy: