9.02.2013

Bombolini alla crema


Tłustoczwartkowe przysmaki w dalszym ciągu ... nie martwcie się, to już ostatni pączkowy przepis póki co! :) Szykują się inne, i nie chwaląc sie mam ich całkiem sporo :)
Co tu dużo mówić? Pyszne, mięciutkie pączki, które rozpływają się w ustach. Krem jest równie pyszny. Przepis, aż głupio pisać ale znowu z boskiego bloga Dorotuś, bo co jak co ale na tłusty czwartek trzeba było miec zaufany przepis, a przepisy w moje wypieki są pyszne i zawsze sie udają:) Zmieniłam jedynie odrobinę nadzienie , i pączki robiłam z połowy porcji , ale reszta jest taka sama.
W każdym razie, pączusie są pyszne, naprawde i gorąco wam polecam ten przepis.

BOMBOLINI ALLA CREMA
na ok. 12 pączków

275 g mąki pszennej
35 g cukru pudru
50 g masła, roztopionego
62 ml wody ciepłej
62 ml mleka ciepłego
2 jajka
10 g drożdzy świeżych ( zrobić rozczyn wcześniej)
1/4 łyżeczki soli
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 łyżka ekstraktu cytrynowego ( lub wódki/rumu/spirytusu)

olej do smażenia
cukier puder do opruszenia

Mąkę przesiać razem z cukrem. Zrobić dołek, wybić jajko, wlać wodę oraz mleko, rozczyn z drożdzy, sól, skórkę z cytryny oraz ekstrakt i zacząć wyrabiac ciasto. Pod sam koniec dodać masło roztopione, i dalej wyrabiać aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i dobrze wyrobione. Odstawić na wyrastanie na ok. 2 godziny ( do podwojenia objętości). Kiedy ciasto wyrośnie, przerobić je krótko, rozwałkowac na grubośc ok. 1,5 cm. i wykrawac kólka o śr. 7 cm. Odstawić wycięte kólka na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia(lub wysypaną mąką) i odczekać ok. 30 minut aż podwoją swoją objętość. Olej nagrzać do ok. 175 stopni i smażyć pączki do zrumienienia z każdej strony. Usmażone pączki odstawić na ręcznik papierowy by odsączyć od tłuszczu. Poczekac aż lekko ostygną.

krem:
3 żółtka
25 g cukru pudru
25 g cukru waniliowego
20 g mąki pszennej
225 ml mleka

200 ml śmietany 30%

Żóltka razem z cukrami ubic na kogel mogel, dodać 50 ml mleka oraz mąkę, zmiksować. Resztę mleka zagotowac, połączyć z masą żóltkową i gotować ciągle mieszając aż powstanie gęsty budyń. Budyń przelać do miseczki,  przykryć folią spożywcza tak by dotykała wierzchu budyniu. Ostudzić.
Ostudzony budyń wymieszać z ubitą śmietaną 30%, by powstał krem. Ciepłe pączki nadziewać za pomocą szprycy kremem, wierzch pączków posypywac cukrem pudrem.
Smacznego ;)


3 komentarze: