Wiele razy robiłam serniki ale z takim, do którego dodaje sie już ugotowany budyń nie spotkałam sie. Sernik jest z tych klasyczniejszych ale mimo wszystko jest lżejszy, nie jest suchy, troche piankowy w środku. Jagody sa tu dobrym uzupełnieniem.Są lekko kwaskowe. Sernik nie jest zasłodzony, jest dobry do herbaty. Gdy zrobiłam go w domu, znikł bardzo szybko. :) U mnie wyszedł troszkę popękany i nie równy ponieważ piekarnik mi szalał i żył własnym zyciem, zmieniając swoją temperaturę jak mu sie podoba. Naszczęscie w porę sie zorientowałam i był równie dobry.
Polecam. Przepis cytuje ze strony Olgi Smile.
SERNIK BUDYNIOWY Z JAGODAMI
ciasto:
300 g ciastek zbożowych lub herbatników
120 g miękkiego masła
2-4 łyżki wody, jeśli potrzeba
300 g ciastek zbożowych lub herbatników
120 g miękkiego masła
2-4 łyżki wody, jeśli potrzeba
masa serowa:
1 kg mielonego sera białego
3 budynie śmietankowe
600 ml mleka
1 łyżka maki ziemniaczanej
600 ml mleka
1 łyżka maki ziemniaczanej
4 jajka
cukier waniliowy
½ szklanki cukru pudru + 4 łyżki cukru do budyniu
1 szklanka jagód + troszkę do pospania po wierzchu przed podaniem
cukier puder do posypania
cukier waniliowy
½ szklanki cukru pudru + 4 łyżki cukru do budyniu
1 szklanka jagód + troszkę do pospania po wierzchu przed podaniem
cukier puder do posypania
Zagotowuję 400 ml mleka z cukrem. W 200 ml mleka mieszam dwa budynie.
Gdy mleko się zagotuje dolewam budynie i bardzo energicznie mieszam.
Masę trzymam na gazie kilka sekund ciągle mieszając. Schładzam do
temperatury pokojowej.Do dużej miski władam ser mielony, schłodzony budyń, cukier puder,
cukier waniliowy, 1 budyń z torebki, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej oraz
jajka. Masę ucieram aż stanie się gładka, jednolita i świecąca.Ciasteczka rozdrabniam w malakserze na proszek. Przesypuje do miski,
dodaje masło i wyrabiam ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodaje wodę i
ponownie wyrabiam dłonią.Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładam papierem do pieczenia.
Rozkładam na dno tortownicy masę z ciastek i wylepiam nią brzegi mocno
dociskając. Masę przelewam do tortownicy. Na wierzchu rozsypuję jagody.Sernik wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zmniejszam
temperaturę do 150 stopni i piekę na środkowej półce piekarnika przez
około 2 godziny. Studzę, wstawiam do lodówki. Przed podaniem posypuję
jeszcze jagodami i cukrem pudrem.
Jakie wspaniałe zdjęcia! A i sernik sam w sobie na pewno smakuje nieziemsko .:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Uwielbiam budyniowe :P
OdpowiedzUsuńJaki piękny, wysoki sernik! Mogę kawałeczek na śniadanie? :)
OdpowiedzUsuńfaktycznie, ja też jeszcze gotowego budyniu nie doadwalam. Skuszę się, bo jestem budyniowym fanatykiem :)
OdpowiedzUsuńfajny, tak na koniec lata :)
OdpowiedzUsuńWspaniały, przeapetyczny serniczek! :-)
OdpowiedzUsuńjeszcze nie korzystałam z takiego przepisu - jest bardzo ciekawy i z pewnością do spróbowania. Zdjęcia cudowne:)
OdpowiedzUsuńkocham serniczki! idealny dla mnie:) wspaniałości
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia! a sernik ciekawy, też nigdy takiego nie piekłam
OdpowiedzUsuńWielkie WOW za ten sernik!
OdpowiedzUsuńSernik i jagody = mniam!
OdpowiedzUsuńO! Też zawsze dodawałam budyń w proszku, jestem bardzo ciekawa jak smakuje. Uwielbiam jagody!
OdpowiedzUsuńte jagody i obrazki są takie pieknie jesienne
OdpowiedzUsuńTeż mnie interesuje ten przepis - muszę w końcu spróbować :) U Ciebie wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńDziekuje wszystkim za miłe słowa!:)
OdpowiedzUsuńKupiłaś mnie tym mielonym twarogiem:D
OdpowiedzUsuń