18.07.2012

Deser z mascarpone,malinami na ciasteczkowo-kokosowym spodzie

 Witam! Do niedawna było tak bardzo gorąco że człowiek tak naprawde nie wiedział co ze sobą zrobić. Dzisiejszy przepis jest własnie z tamtego okresu bo deser=ciasto jest bez pieczenia. Jest idealne na upał, bo jest leciutkie, jak pianka i przedewszystkim ze świezymi owocami na spodzie z ciasteczek owsianych i wiórków kokosowych.Pycha! Jest to jedno ze smaczniejszych deserów jakie zrobiłam, jakie znajdują się na blogu. Robi się je bardzo szybko, wiec zapraszam do wypróbowania. Inspiracja z Kwestii Smaku, zmieniłam lekko proporcje i wyszło super:))

DESER Z MASCARPONE, MALINAMI NA CIASTECZKOWO-KOKOSOWYM SPODZIE
/forma 25x25/

spód:
215 g ciasteczek owsianych
100 g wiórków kokosowych
100 g masła

'pianka':
5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w małej ilości gorącej wody
500 g mascarpone
500 ml śmietany 30%
3/4 - 1 szklanki cukru pudru
2 łyżeczka ekstraktu waniliowego

ponadto:
maliny ok. 500 g

Forme wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka zmielić. Wymieszać z roztopionym masłem i wiórkami. Wyłożyć do formy i 'ugnieść' by spód wszędzie był równo rozłożony.Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Mascarpone, ekstrakt, cukier i zmiksować do jednolitej konsystencji. Wlać śmietane 30% ,zmiksowac do połaczenia. Dodać rozpuszczona żelatyny, zmiksować krótko by wszystko razem sie połaczyło. Masę wylać na spód. Na wierzch ułożyć ciasno maliny i odstawić do lodówki na kilka godzin aż całość zastygnie i będzie dała sie kroić.
Smacznego!:)


5 komentarzy:

  1. z malinami i kremowym mascarpone musiał smakować cudnie

    OdpowiedzUsuń
  2. to nie żaden deser!:) to piękne, eleganckie ciacho!:) wspaniałości

    OdpowiedzUsuń
  3. Zamieniam spód na ciasteczkowo-migdałowy i porywam jeden kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie letnie ciasta:)
    ze świeżymi owocami najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie wygląda, a jak coś cieszy oczy, to zazwyczaj i kubki smakowe :D Pysznie tu :)

    OdpowiedzUsuń