Witam! Do niedawna było tak bardzo gorąco że człowiek tak naprawde nie wiedział co ze sobą zrobić. Dzisiejszy przepis jest własnie z tamtego okresu bo deser=ciasto jest bez pieczenia. Jest idealne na upał, bo jest leciutkie, jak pianka i przedewszystkim ze świezymi owocami na spodzie z ciasteczek owsianych i wiórków kokosowych.Pycha! Jest to jedno ze smaczniejszych deserów jakie zrobiłam, jakie znajdują się na blogu. Robi się je bardzo szybko, wiec zapraszam do wypróbowania. Inspiracja z Kwestii Smaku, zmieniłam lekko proporcje i wyszło super:))
DESER Z MASCARPONE, MALINAMI NA CIASTECZKOWO-KOKOSOWYM SPODZIE
/forma 25x25/
spód:
215 g ciasteczek owsianych
100 g wiórków kokosowych
100 g masła
'pianka':
5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w małej ilości gorącej wody
500 g mascarpone
500 ml śmietany 30%
3/4 - 1 szklanki cukru pudru
2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
ponadto:
maliny ok. 500 g
Forme wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka zmielić. Wymieszać z roztopionym masłem i wiórkami. Wyłożyć do formy i 'ugnieść' by spód wszędzie był równo rozłożony.Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Mascarpone, ekstrakt, cukier i zmiksować do jednolitej konsystencji. Wlać śmietane 30% ,zmiksowac do połaczenia. Dodać rozpuszczona żelatyny, zmiksować krótko by wszystko razem sie połaczyło. Masę wylać na spód. Na wierzch ułożyć ciasno maliny i odstawić do lodówki na kilka godzin aż całość zastygnie i będzie dała sie kroić.
Smacznego!:)
z malinami i kremowym mascarpone musiał smakować cudnie
OdpowiedzUsuńto nie żaden deser!:) to piękne, eleganckie ciacho!:) wspaniałości
OdpowiedzUsuńZamieniam spód na ciasteczkowo-migdałowy i porywam jeden kawałek :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie letnie ciasta:)
OdpowiedzUsuńze świeżymi owocami najlepsze!
pięknie wygląda, a jak coś cieszy oczy, to zazwyczaj i kubki smakowe :D Pysznie tu :)
OdpowiedzUsuń