Spadł śnieg. Koniec świata. Nie mam kurtki ciepłej. Łożko przyciąga i puścić nie chce. Gorąca herbata w kubku się kończy. Ale jest ciasto ... i to czekoladowe. Najbardziej na świecie.
To ciasto to kwintesensja czekoladowości. Bez mąki co czyni je lekkie :)
Jest obłędne, przepis mam od koleżanki, ktory dostałąm kilka lat temu. Na każdej imprezie robi furore. A przy tym wszystkim jest naprawde banalnie proste. Ciasto gdy podamy go od razu, ma forme bardziej płynną w środku, i do tego idealnie wpasowywuje się gałka lodów śmietankowych lub waniliowych , a jesli poczekamy aż wystygnie, ciasto 'stęzeje' i normalnie możemy je kroić na kwadraciki, uważając by chrupka skorupka wierzchnia zbyt sie nie połamała. Co ja bede tłumaczyć ... Polecam do zrobienia koniecznie, obłed smakowy gwarantowany! :)
Jest obłędne, przepis mam od koleżanki, ktory dostałąm kilka lat temu. Na każdej imprezie robi furore. A przy tym wszystkim jest naprawde banalnie proste. Ciasto gdy podamy go od razu, ma forme bardziej płynną w środku, i do tego idealnie wpasowywuje się gałka lodów śmietankowych lub waniliowych , a jesli poczekamy aż wystygnie, ciasto 'stęzeje' i normalnie możemy je kroić na kwadraciki, uważając by chrupka skorupka wierzchnia zbyt sie nie połamała. Co ja bede tłumaczyć ... Polecam do zrobienia koniecznie, obłed smakowy gwarantowany! :)
CIASTO CZEKOLADOWE - OBŁĘDNE
składniki:
2 gorzkie czekolady
4 jaja
200 g cukru
200 g masła
Masło i czekolade rozpuścić w kapieli wodnej. Ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Żóltka ubić z połową cukru. Zmiksować z rozpuszczoną czekoladą z masłem. Białka ubić, dosypując powoli drugą połowe cukru. Dodać do masy czekoladowej, delikatnie wmieszać. Przelać do tortownicy o śr. ok. 22 cm. Piec ok 40 minut w 180 stopniach.
Wygląda niesamowicie kusząco. Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwinna
rzeczywiście wygląda obłędnie:D pychaaa
OdpowiedzUsuńBoskie! :) I te kolory:)
OdpowiedzUsuńW sam raz na ogrzanie w te śnieżne, zimne wieczory... :)
OdpowiedzUsuń