Na początek chciałam przeprosić za tak długą przerwe:) Dużo rzeczy sie działo, nie po drodze było mi do bloga. Oprócz tego odbyłam swój urlop. Dzisiaj wkońcu sie zmobilizowałam i dodaje posta. Wkońcu cos trzeba dodać :)
Chleb na owsiance ... myslałam że szału nie będzie, ale że miałam owsianki dość sporo w domu zaryzykowałam. Muszę przyznać ze to jeden z przyjemniejszych chlebków. Ma lekko ziarnistą strukturę za sprawą własnie owsianki, jest mięciutki, neutralny w smaku i zachowuje świeżość przez kilka dni. Chlebek polecam. Przepis z magazynu Lawendowy Dom, przepis Agnieszki z Kuchni nad Atlantykiem.
CHLEB NA OWSIANCE
/na 2 bochenki- keksówki/
500 g mąki pszennej
ok. 10 g drożdzy świezych
owsianka:
150 g drobnych płatków owsianych
450 g wrzącej wody
2 łyżki masła miękkiego
2 i 1/4 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżki miodu
175 ml mleka
posypka:
po 1 łyżce czarnuszki,białego sezamu i płatków owsianych
Z drożdzy zrobić zaczyn. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Dodajemy masło,miód i sól. Dobrze mieszamy.Ostudzić. Dodać mleko. Wyrobić ciasto razem z mąką i drożdzami aż będzie miękkie i elastyczne.Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół, przerabiamy krótko, wkładamy do keksówek, wyrównujemy i posypujemy posypką, przyklepujemy ręką.Odstawiamy do krókiego wyrośnięcia. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 50-60 minut.
prosty, wyrośnięty i bez czasochłonnego zakwasu - zapisuję :)
OdpowiedzUsuńWygląda meeega apetycznie i niezwykle pachnąco!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Ciekawy pomysł. :) Na pewno ten chleb smakuje pysznie.
OdpowiedzUsuń