Tak jak wcześniej wspominałam, u mnie sezon truskawowy trwa pełną parą. Truskawki podobno się już kończą, ale co tam! Ja dodaję przepis na tort śmietankowo-truskawowy z białą czekoladą, który robiłam 3 razy. Raz z obowiązku, drugi do domu, a trzeci na urodziny przyjaciółki- za każdym razem wyszedł przepysznie! A co chyba najpiękniejsze mojej przyjaciółce i obecnym gościom również strasznie smakował. Niby nic trudnego, ale pyszne w swej prostocie... jest pysznie leciutki, truskawowy i z przepysznym kremem z białej czekolady... a do tego akcent kokosowy w postaci wiórek, który cały tort jest oprószony:)
Gorąco polecam:))
TORT ŚMIETANKOWO-TRUSKAWOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
/tortownica o śr. 22-24 cm/
biszkopt:
6 jajek
1 niepełna szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
ponczowanie:
sok z połowki cytryny
woda do uzupełnienia szklanki
ponadto:
z 1/2 kg truskawek
małe opakowanie wiórków kokosowych
krem:
500 g mascarpone
500 ml smietany 30%
200 g białej czekolady
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.Ostudzić. Śmietane 30% dobrze schłodzoną przelać do miski - ubić. Następnie powoli wlewać ostudzoną czekoladę i zmiksowac krótko. Dodać mascarpone - zmiksować. Nie miksowac zbyt długo ponieważ krem może sie zwazyć. Jesli krem jest zbyt rzadki odstawić do schłodzenia, by lepiej sie nim operowało.
biszkopt:
Białka odzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając po łyżce cukru. Ubijamy aż piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier rozpuści się. Dodajemy po żóltku i miksujemy. Następnie w 3-4 partiach przesiewamy mąki i mieszamy za pomocą szpatułki. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie(spód) i pieczemy w 170 stopniach ok.40 minut do suchego patyczka. Gdy patyczek jest suchy, biszkopt wyjmujemy i rzucamy niz o podłoge z wysokosci mniej wiecej pól metra. Odstawiamy do wystygnięcia.
Wystudzony biszkopt dzielimy na 3 blaty. Wystudzone biszkopty ponczujemy wymieszanym sokiem z cytryny i wodą.Spód kładziemy na talerzu lub paterze,nakładamy troche kremu, na to wykładamy część pokrojonych truskawek w plasterki, na to kolejny blat -> wszystko analogiczne. Na górze ma znaleśc sie 3 blat. Ostatnią część kremu wyłozyć na tort i obłożyć boki oraz góre tortu równo. Boki udekorować wiórkami kokosowymi, a góre truskawkami ( u mnie dodatkowo jeszcze płatki kokosowe)
Smacznego:))
porywam przepis ;) zrobię na urodzinki
OdpowiedzUsuńo rzesz Ty!
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie. ach!
Wspaniały tort! Wygląda imponująco!!!!
OdpowiedzUsuńcudny tort! taki wakacyjny:) wproszę się na kawałek;)
OdpowiedzUsuńTruskawka i biała czekolada zawsze świetnie do siebie pasują;)
OdpowiedzUsuńMusi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńCudownie delikatny, kusi swoim słodkim wyglądem. Uroczy i na pewno super smaczny :)
OdpowiedzUsuńDziekuje za miłe komentarze! Był naprawde leciutki i pyszniutki! :D
OdpowiedzUsuń