P.S.: inspirowałam sie przepisem z miesięcznika "kuchnia" 10/2008 ale i tak prawie wszystko pozmieniałam.
SZARLOTKA Z BEZĄ
na baardzo duża blachę
spód:
7 żółtek
250 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
4 szklanki mąki pszennej przesianej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany kwaśnej 18%
Z podanych składników zarabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 częsci ( 3/4 i 1/4)
Wiekszą częsci rozwałkujemy i wykładamy ją blache, a mniejszą odkładamy do zamrażarki.
Ciasto na blasze kłujemy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Studzimy.
nadzienie:
2 kg jabłek
przyprawy według smaku( ja dosypywałam chyba z 3 razy) : cynamon, rozgniecione goździki, skórka z 1 cytryny, sok z połowki cytryny, imbir ( ja dodałam syrop imbirowy i tez sie sprawdził) ,miód oraz oczywiście cukier biały + cukier brązowy. Wszystkiego dajcie tyle ile uważacie.
pół kostki masła
garść płatków migdałowych
kisiel cytrynowy ( proszek)
Jabłka umyc,obrać i zetrzeć na tarle. Do duzego garnka dodać masło, wrzucic jabłka,wszystkie dodatki dusić. Gdy nadzienie już sie udusi i uznacie ze wiecej dodatków nie trzeba, lekko przestudzić i wsypać kisiel cytrynowy ( to przysłuży sie do idealnej konsystencji szarlotki + doda smaku)
beza:
7 białek ( które zostały z żółtek)
1 szklanka cukru
około 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ubić białka na sztywna piane, potem dodać cukier, dalej ubijac, nastepnie mąke ziemniaczaną.Ubić.
Na podpieczony wcześniej spód wyłozyć nadzienie, posypac garścią płatków migdałowych. Zetrzeć 1/4 ciasta zamrożonego na nadzienie. Następnie wyłożyć na to wszystko bezę i piec w 180 stopniach około 30-40 minut, aż do zrumienienia i upieczenia bezy.
Wygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńCzyli jak duża blacha?
OdpowiedzUsuńczyli mniej wiecej 30x40 :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńMusi smakować idealnie:) Uwielbiam takie aromatyczne ciasta:)
OdpowiedzUsuńszarlotka z bezą również należy do moich ulubionych... nic dziwnego, że tak zachwalasz - bosko się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie... i blacha spora :)
OdpowiedzUsuńprosto i klasycznie.
OdpowiedzUsuńpełnia smaku!