MAŚLANE CIASTECZKA LAWENDOWE
200 g masła ( w temp. pokojowej)3/4 szklanki cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżka suszonych kwiatków lawendy ( lub 2 łyżki świeżych)
otarta skórka z cytryny lub 1 łyżka soku z cytryny
1,5 szklanki mąki
3 łyzki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek o grubości ok. 3-3,5 cm. Owinąc folią spożywczą, włozyć do lodówki na 2 h ( można trzymac w lodówce do 3 dni. Ja wlozyć na jakąs 1 h do zamrażarki. Schłodzone ciasto wyjąc, pokroić na 5-7 mm plasterki.Piec około 12-14 min. w temp 170 stopni. ( na blasze zostawić miejsce między ciasteczkami, rosną boki). Studzić na kratce.
Smacznego! :)
Uwielbiam lawendę i rośnie u mnie w ogródku :) Upiekę te ciasteczka bo wyglądają cudnie:)
OdpowiedzUsuńJeśli pachną tak jak lawenda to już nalżą do grona moich ulubionych ciasteczek!
OdpowiedzUsuńO tak, to klasyka kuchni francuskiej. Uwielbiam je!
OdpowiedzUsuńtak tak, pachną i wyglądają cudnie, a ja sie strasznie ciesze ze odkryłam lawende w kuchni :D:)
OdpowiedzUsuńmam suszoną lawendę, muszę takie upiec :)
OdpowiedzUsuńjakie urocze zdjęcia!
OdpowiedzUsuńpyszne ciasteczka.
Piękne i taki aromatyczne!
OdpowiedzUsuń