W weekend oprócz boskiego sernika, triumfował także chleb. Miałam ochotę na pomidorowy. Chleb był bardzo dobry, mięciutki, drugiego dnia nie tracił w ogóle na świeżości i napewno nie raz go upiekę. ( zmienię tylko odrobinę proporcje) Ja kilka składników nie miałam wiec działałam na zasadzie substytutów, tak więc zamiast suszonych pomidorów i passaty pomidorowej, dałam tylko passatę ale w większej ilości. Następnym razem postaram sie o te suszone pomidorki, dam wiecej cebulki i moze odrobiny czosnku? :)
Do chlebka zrobiłam guacamole, bo miałam smaka!!! ;))))))) Przepis z bloga Liski ,lekko zmodyfikowany na własne potrzeby :)
CHLEB POMIDOROWY Z CZERWONĄ CEBULKĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM
3 g świeżych drożdży150 g wody w temp. 20 st C
75 g mąki pszennej
75 g mąki pszennej razowej
Wymieszać i odstawić na 12-18 godzin
Następnie dodać:
200 g mąki pszennej
75 g mąki pszennej razowej
4 g soli morskiej
15 g oliwy z oliwek
105 g wody
20 g świeżych drożdzy rozrobionych z cukrem i odrobinie ciepłego mleka lub wody
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić.Powstanie luźne i lepkie ciasto.Odstawić do wyrastania na ok godzinę. W tym czasie przygotować:
Pasta z pomidorów:
30 g suszonych pomidorów
50 g gorącej wody
50 g puree z pomidorów (użyłam pomidorów pelati)
Pomidory drobno pokroić, zalać wrzątkiem. Kiedy ostygną, dodać przecier pomidorowy i dokładnie zmiksować. ( ja dałam poprostu 100 g passaty pomidorowej i juz nic z nia nie robiłam )
Pestki słonecznika:
30 g pestek słonecznika
uprażyć na patelni , na końcu posolić.
cebula:
50 g obranej czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
15 g oliwy z oliwek
Cebulkę pokroić w piórka, podsmażyc na oliwie, do zrumienienia, odstudzić.
Wyrośnięty chleb połączyć z cebulą, słonecznikiem i pomidorami. Następnie przełożyć do keksówki. Odstawić do wyrastania na ok. pół godziny. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Chleb posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wysypać ulubionymi ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, do piekarnika wrzucić kilka kostek lodu i piec około 30 -40 minut. Studzić na kratce.
GUACAMOLE
1 dojrzałe avocado
1 cebulka
3-4 zabki czosnku
garść pestek słonecznika
garść posiekanej natki pietruszki
kilka kropel soku z cytryny
sól,pieprz do smaku
Avocado umyć, przepołowić, wyjąc pestkę, łyżką wydłubać miąższ do niedużej miski.Cebulę obrac, posiekać z grubsza, dorzucić czosnek, pestki słonecznika, natkę, sok z cytryny, przyprawić i wszystko razem zblendować na pastę.
Smacznego!:)
Bardzo ładnie Ci wyrósł ten chlebek i apetyczne dodatki masz do niego. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGuacamole a nie quacamole.
OdpowiedzUsuńwidzę że to poważna sprawa, więc dziekuje za zwrócenie uwagi ;]
OdpowiedzUsuń